Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Tradicionalna pića sa Blakana koja turisti obožavaju

Hrana i piće su nešto što često definiše neko geografski region. Kada putujemo volimo da probamo različite ukuse koje nude različite države. Za Balkance važi da su slični Špancima, temperamentni, jaki, bučni i veseli. Ono što se često vezuje za nas je gostoprimstvo i slavlje iz srca. Saznajte koja tradicionalna balkanska pića turisti obožavaju i uvek ponesu kući sa puta.

Alkohol je ono što nas opušta i zahvaljujući kom stičemo mnoga prijateljstva. Nijedno slavlje na Balkanu ne može da prođe bez alkohola, ono što je važno je imati meru i znati kada treba da se zaustavi. Balkanci s godinama stiču to iskustvo, dok stranci često daju danak neiskustvu.

#1 Uzo – grčko piće veselja

Mnogi kad kažu Grčka pomisle na predivne plaže i kristalno, tirkizno more. Ipak, Grčka ima još nešto što je čini izuzetnom, a to je, upravo, grčko piće uzo. U pitanju je aperitiv sa ukusom anisa, koji je veoma popularan u mediteranskim predelima, jer ima slatkasti ukus.

Kako bi uzo bio napravljen po originalnom receptu, potrebno je koristiti destilizovano grožđe, a najbolji uzo možete probati na grčkom ostrvu Lesvos. Uloga uza je da otvori apetit i pripremi za predivne mediteranske obroke grčke kuhinje. Ukoliko želite da osetite pravi ukus uza možete ga popiti iz čašice za rakiju, bez mešanja, ili ga rastvoriti u vodi.

Kada ga rastvarate sa vodom, uzo treba da dobije magličasto belu boju, zbo svog glavnog sastojka – anisa.

Ne dozvolite da vas slatkasti ukus zavara da pomislite da možete da pijete beskonačno. Šećer usporava reakciju tela, ali ona dolazi sigurno, pa ukoliko preterate pre nego što telo stigne da reaguje, veče će se završiti mnogo brže nego što ste mislili.

#2 Rakija – srpsko i balkansko identitetsko piće

Ko god je došao u Srbiju morao je da proba čuvenu rakiju, po mogućstvu domaću šljivovicu, jaku i tamno žutu rakiju. Postoji nekoliko vrsta rakija koje su popularne u Srbiji, a strancima je najprimamljivija upravo šljivovica ili loza, jer zahvaljujući njima potpuno se opuste i dožive nezaboravne večeri svog života.

Ipak, u poslednje vreme su populane i blaže rakije, poput dunje, kajsije, višnje. One deluju slično kao i uzo. Verujete da možete da popijete mnogo, jer šećer zataškava etanol koji ulazi u vaš organizam, a za nekoliko trenutaka, potpuno ste pijani i ne možete više da stojite na nogama.

Rakija je, praktično, nacionalno blago Srbije, ali i drugih zemalja na Balkanu. Ono što se turistima svakako ne preporučuje je prava domaća rakija tamno žute boje, jer će one koji nisu navikli na ovo piće, sastaviti sa zemljom veoma brzo.

Medovača je veoma popularno piće u Hrvatskoj, jer primorska mesta vole slatkaste ukuse i arome. Medovača se pravi od loze ili šljive, ali sa dodatkom meda. Onaj ko peče rakiju određuje koja količina meda će se staviti u rakiju, kako bi postigao željeni ukus.

#3 Vino – dalmatinska vina veoma cenjena u svetu

Proizvodnja vina i u Srbiji i u Hrvatskoj je na zavidnom nivou, i mnoga vina domaće proizvodnje su svetski poznata. Osim toga, Makedonija ima jedno od najpopularnijih vina iz Tikveš proizvodnje.

Hrvatska nudi jedinstvena vina, koja su prepoznatljiva prema punoći ukusa. Svako vino je pažljivo izrađeno i jasno se može napraviti razlika među suvim, polusuvim, poluslatkim i slatkim vinima, u zavisnosti od procenta šećera koji se dodaje. Vina savršeno idu uz dalamtinsku kuhinju, što ih čini omiljenim pićem u ovim predelima.

Turisti iz Makedonije i Hrvatske obavezno ponesu bar jednu flašu vina, jer ovo vino zaista nosi specifičan ukus. Kada je Srbija u pitanju, sve popularnija postaje vinarija Zvonko Bogdan, koja nudi veoma kvalitetna bela vina.

#4 Rubinov vinjak – brend sam za sebe

Piće koje nosi dugu tradiciju u Srbiji je vinjak, čija proizvodnja je počela u Kruševcu, a danas se može naći u evropskim metropolama na polici među najfinijim konjacima. Vinjak nije bio toliko kvalitetno piće, koliko nosi poseban identitet Srbije.

Ipak, Rubin je radio na tome da značajno unapredi ukus vinjaka, kako bi izašao na evropsko tržište, pa je u tome i uspeo.

Uživajte u alkoholnim aperitivima i pićima, ali vodite računa o količini, ostavite ključeve od auta kod kuće i prepustite se blakanskom mentalitetu.

Оставите одговор