Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Slovenačka kuhinja

Slovenačku kuhinju karakteriše neverovatna raznolikost. Ponekad se čak koristi i termin „Slovenačke kuhinje“ budui da ih, prema nekim kulinarskim stručnjacima, ima više od četrdeset. Priznaćete, nit’ manje zemlje, nit’ veće kulinarske raznovrsnosti! No, kada bolje razmislite, to nikako nije mana nego vrlina.

Slovenija je takođe zemlja velike geografske raznolikosti. Moglo bi se reći ideana budući da ima baš sve počev od mediteranske obale, Panonske nizije, Gorenjskih i Dolenjskih brda pa sve do Julijskih alpa…

Osim geografske postoji i velika raznolikost u kulturno-istorijskom i komunikacijskom i ekonomskom kontekstu. Takođe, činjenica da Slovenija graniči sa četiri države sa jasno izdiferenciranim i autentičnim kuhinjama navodi na logičan zaključak da je u Slovenačkoj kuhinji jako izražen uticaj Italijanske, Austrijske, Mađarske i Hrvatske nacionalne kuhinje.

Sasvim je logično da u ovakvoj geografskoj raznolikosti, u različitim pokrajinama postoje različite kulinarske navike, običaji i tradicija. Ipak, izdvajaju se tri najzastupljenije: Alpska, Panonska i Mediteranska.

Stoga, u Sloveniji se jede i kiseli kupus (nasleđe starih slovena) i čuvene Kranjske kobasice (germanski uticaj) kao i Italijanske raviole.

Uz, već pomenute i najprepoznatljivije Kranjske kbasice, Slovenačku kuhinju prepoznatljivom i autentičnom čine i krempite (kremšnjite) za koje, bar tako kažu, Slovenci čuvaju tajnu recepta koju ne odaju tek tako.

Osim navedeog, najautentičnije što možete probati u Sloveniji je crni puding i kolači Ocvirkovka i Špehovka i Palenta (ukolikoste pomislili šta je ovde autentično ne zaboravite da smo „ista krv“), pršuta i drugi sušeni i dimljeni mesni proizvodi.

Od začina se najviše koristi majoran, nana, matičnjak, žalfija, majčina dušica, lovor, biber, cimet, đumbir i soja sos.

Generalno, Slovenačka kuhinja je teška i kalorična a mnoga njena jela se prilično teško vare. Slovenci koriste dosta zasićenih masti životinjskog porekla (salo, čvarci, mast, slanina). Glavne namirnice su svinjsko meso, pšenično i kukuruzno brašno, krompir i pasulj, puter, mlečni proizvodi, jaja…
Iz čega se može zaključiti da je Slovenačka kuhinja (slično kao naša) poprilično nezdrava ali veoma ukusna.
Prijatno u Sloveniji!