Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Slavonska kuhinja

Slavonska kuhinja je tipično kontinentalna. U priličnoj meri razlikuje i izdvaja od gastronomskih običaja ostatka matične nacionalne kuhinje gde uglavnom dominira mediteranska odnosno dalmatinska kuhinja.

Ipak, Slavonska kuhinja je prilično originalna a njene delicije i specijaliteti se zadugo pamte i ostaju u lepom sećanju putnika namernika. Negde je zaista slična suednim kuhinjama jao što su vojvođanska, mađarska, zagorska… nešto je blaži uticaj bečke i centralnoevropske kuhinje kao i onih sa istoka kao što su srpska i turska koje su, opet,u priličnoj meri slične.

U Slavoniji postoji posebno razrađena tehnologija prerađivanja mleka te su slavonski mlečni proizvodi kao što su pavlaka (vrhnje), sir, maslac i sl. čuveni na daleko.

Kao i kod gotovo svih slovenskih narodnih kuhiinja, i ovde se kiseli kupus ali i mnoge druge vrste povrća (paprike npr.).Kada su u pitanju čorbe i kuvana jela, u Slavoniji se posebno vole gulaš, paprikaš, fiš-paprikaš, sarma, pasulj čobanac…

No, na stranu sve ovo. Mesni delikatesi su posebna priča koja zaslužuje naročitu pažnju. Svinjetina sušena na dimu i vetru, naročitim tehnikama i veštinama slavonskih majstora. Dimljene sušene kobasice, šunke, kulen, kulenova seka, sušena slanina, čvarci…

Kulen

Kulen je naročit specijalitet čuven na daleko izvan granica Slavonije. „Tajna“ kombinovanja njegovih sastojaka (kvalitetni komadi svinjetine, ljuta paprika, so, beli luk…) te već pomenuta veština i tradicija sušenja i dimljenja na dimu posebne vrste drveta i sl.

Što se tiče pekarskih proizvoda i specijaliteta, u Slavoniji se jede beli hleb sa prostranih slavonskih polja pod žitaricama. Štrudle sa orasima, makom, rogačom, jabukama,džemom od šljiva…

Pre svega ovoga na scenu stupa domaća rakija šljivovica a posle svega savršeno kvalitetna vina poput graševine, Iločkog traminca ili kutjevačkog rizllinga.

Prijatno!

Napisao: Miroslav Bronzić

Video: TZH
Foto: Arhiva