Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Smena straže u Atini

Smena straže Evzona odigrava se na tri lokacije u Atini: ispred zdanja Helenskog parlamenta, predsedničke palate i ispred spomenika neznanom junaku. Smena straže je ritual i ceremonija koja se na svaki sat vremena odigrava pred stotinama oduševljenih turista.
Evzoni (Εύζωνες) su grčki vojnici, pripadnici specijalne predsedničke garde koji stražare potpuno ukipljeni, nepomično. Dopušteni su im jedino pokreti očima. Možete se slobodno slikati i stajati pored njih, jedino ih je zabranjeno dodirivati.

smena straže

Evzoni su momci koji se biraju iz redova grčke armije a da bi zadovoljili previsoke kriterijume izbora moraju da budu lepi, visoki, zgodni i iznad svega sa zgodnim nogama jer su obučeni u tradicionalne kratke suknje fustanele (Φουστανέλα), sa čak 400 nabora (falti) koji simbolizuju 400 godina ropstva pod Turcima…

Inače, čitava nošnja inspirisana je odorama kakve su nosili klefti, gorštaci koji su se u ratu za neovisnost borili protiv Turaka. Naročito zanimljiv detalj na uniformi – nošnji su tsarouhi, crvene cipele (vrsta drvenih klompi) sa pomponima.

Changing the guard involves

2 Responses to "Smena straže u Atini"

  1. Vedran Posted on 26.05.2010 at 13:21

    Nevidjeno dobro!!! Svaka cast Grci! 🙂

  2. Nikola Posted on 04.12.2010 at 20:57

    Mnogo dobro ja sam ih video 🙂 lepo izgleda