Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Advent u Zagrebu – U zagrljaju „Djeda Božićnjaka“

„Advent u Zagrebu“ – pojam za koji smo svi čuli ali možda ne znamo o čemu se tačno radi. Naime, svake zime, počev od sredine novembra sa beogradskih bilborda i TV reklama mame nas prelepi kadrovi bajkovitog grada: okićenog, ušuškanog i veselog… Naravno, bez nezaobilaznog Deda Mraza, ili kako ga onamo još zovu, Djeda Božićnjaka, Advent se ne računa… Reč je, naravno, o Zagrebu i o manifestaciji koja je ovaj grad proslavila širom planete.

Advent u Zagrebu – naziv je tradicionalne zimske pretpraznične manifestacije koja se održava poslednje četiri nedelje pred Božić (katolički), a koja ima prebogat kulturno-zabavni program.

Da čitavu priču o Adventu u Zagrebu konkretizujem brojkama i činjenicama, reći ću da je Advent, prema izboru glasača portala European Best Destinations čak tri puta zaredom proglašen najboljom pretprazničnom i božićnom manifestacijom, a Zagreb destinacijom u Evropi! Beše to 2015., 2016. i 2017. godine, a kako stvari stoje, ova kruna Zagrebu se očigledno smeši i ove, 2018. godine.

Šta je, ustvari Advent a šta „Advent u Zagrebu“

Kod katolika, Advent, a naziva se još i Dočašće, je period od četiri nedelje koje prethode Božiću. Reč se izgovara Ad’vent, a koren vuče iz latinskog jezika (adventus) i znači dolazak tj. rođenje Hristovo i približavanje praznika Božića.

Advent u Zagrebu je pak, iznad opisana turistička manifestacija zbog koje horde turista hrle put glavnog grada susedne zemlje.

Kako izgleda Advent u Zagrebu, pokušaću da Vam dočaram ispisom svojih impresija i emocija. Dakle, Zamislite da ste mali, jer samo deca znaju tako da se raduju i vesele. Bez brige, iako niste dete, Advent u Zagrebu Vas zasigurno vraća u srećno detinjstvo. Ušuškane i okićene gradske ulice i trgovi prepuni su veselog i razdraganog sveta. Na sve strane prigodna dešavanja: pozorišne predstave na otvorenom, koncerti, nastupi horova, glumaca i drugih umetnika, klizališta na otvorenom… Bujice bozitivne energije teku uskim uličicama Zagrebačkog Gornjeg grada, ali i prostranim parkovima (perivojima – vele Zagrepčani) u Donjem gradu. I dok tako zaneseni šetate ulicama, iza leđa Vam zazvoni „Veseli Božićni vlakić“ iz koga Vam maše Djed Božićnjak… Ulice i trgovi okićeni su četinarskim grančicama i okićenim jelkama. Sve je okićeno: ulične svetiljke, krošnje, paviljoni, tramvaji, čak i fontane. Duž ulica i trgova postavljene su pitoreskne drvene kućice, nalik onima iz Deda Mrazovog sela, a koje služe kao štandovi na kojima se prodaju medenjaci, paprenjaci, lilihipi, licitarska srca (ona su, ujedno, i zvanični suvenir Zagreba), ostali suveniri i sve druge praznične đakonije.

Gore na Kaptolu, blizu katedrale, možete da doživite idiličnu atmosferu Vitlejemske pećine u kojoj je rođen Hrist. Glumci i verna scenografija dočaravaju Hristove jaslice, svetu porodicu, mudrace, pastire, domaće životinje i sl.

Bez lažnog veličanja i preterivanja, zagrebački Božićni sajam – Advent, može da se takmiči sa mnogim znamenitijim evropskim metropolama koje imaju znatno dužu tradiciju organizacije ovakvih događaja.

Ako razmišljate gde da otputujete ove zime, razmislite o Zagrebu. Zasigurno će vam se dopasti.

Autor: Marko Ivanov