Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Ski centar Bansko

Bansko… Slikovit i autentičan planinski gradić u jugozapadnom delu Bugarske. Romantičan i idiličan, etno selo sagrađeno u starom balkanskom arhitektonskom stilu. Bansko predstavlja jedinstveno arhitektonsko i prostorno rešenje koje svojim izgledom oponaša tradicionalni izgled starih bugarskih varoši sa karakterističnim planinskim kućicama od drveta sa naglašenim drvenim terasama, uskim kaldrmisanim ulicama, malim slikovitim trgovima, crkvama i mehanama.
Bansko je smešteno na obodu znamenite planine Pirin, 160 km udaljeno od prestonice Sofije i 40km od manjeg lokalnog centra Blagoevgrada. Planina Pirin spada u red svetskih prirodnih dobara pod zaštitom UNESCO-a
Bansko je danas najmlađi i najmoderniji Ski Centar u Bugarskoj a po procenama mnogih i na čitavom Balkanskom poluostrvu. Bliži konkurentski Ski centri su Borovec, Pamporovo i Kopaonik u Srbiji.

Bansko ima odlične infrastrukturne uslove i smeštajne kapacitete među kojima se izdvajaju brojni moderni hoteli različitih kategorija.
Skijališta Bansko su posebna priča! Ski staze su lepo uređene, nalaze se na padinama Pirin planine ( najviši vrh Vihren 2914mnv). Idealna pozicija Ski centra Bansko dokazuje se činjenicom da se nalazi na mestu gde sudaraju dve klime: mediteranska i kontinentalna, što rezultira velikom količinom padavina i srednjom temperaturom od ‐2C u toku sezone. Sezona skijanja traje od polovine decembra do sredine aprila a snežni pokrivač dostiže srednju visinu od 143cm.
Ski centar Bansko ima odlična skijališta koja se nalaze na visinama od 960m-2600 m n/v. Od turističkog centra voze gondole i ski liftovi do 6 km udaljenih ski terena na planini Pirin.

Bansko ima ukupno preko 70 km odličnih ski staza opremljenih brojnim topovima za veštački sneg tako da praktično ne postoji zavisnost od padavina i vremenskih uslova.
Skijaške staze raspoređene su u dva glavna ski-centra: Čalin Valog (1.100-1.600 m) i Šiligarnika (1.700-2.500 m). Oni su od grada udaljeni oko 10 km i nalaze se na severnoj strani planine. Najčuvenija je ski staza Tomba, crne kategorije sa visinskom razlikom od preko 2,5 km.
Za one koji ne vole skijanje postoji niz drugih sadržaja kao što je klizalište, staze za sankanje, paraglajding, brojne prodavnice za one koji uživaju u šopingu i sl.

Postavi na Fejs