Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Albena

Albena je jedan od vodećih turističkih centara na Bugarskom primorju i crnomorskim obalama. Nalazi se na 30 km od Varne.
Albena je planski izgrađeno letovalište tako da je karakteriše jedinstven građevinski i arhitektonski stil. Većina hotela nalazi se na samoj plaži, idealno su orijentisani i pozicionirani u odnosu na sunce, more i zelenilo. Izgrađena je 1960. godine na praznom terenu i do danas se razvila u zaseban grad se svojim administrativnim centrom. Inače, Albena je narodno Bugarsko žensko ime koje je ovaj grad poneo zahvaljujući istoimenom delu Bugarskohg pisca Jordana Jovkova.

Plaža u Albeni je dugačka 5-km a široka 150 m. Pokrivena je vrlo finim, sitnim i čistim peskom, morska voda je kristalno čista, mirna i topla. Dubina mora ne prelazi 1,6 metra na udaljenosti do 100-150 metara od plaže.
Tokom leta temperatura je u proseku oko 25 stepeni ali često dostiže i 30. Temperatura mora tokom leta kreće se između 22 i 25 stepeni C. Vazduh je čist, bogat ozonom, optimalne vlažnosti 63-65%.

Albena, Bugarska

Posetioci Albene mogu da izaberu jedan od 43 modernih hotela (dve – četiri zvezdice) koji u ponudi imaju više od 20 000 postelja. Većina hotela ima i bazen sa slatkom vodom.

Turistička sezona traje od maja do septembra, kada je upotrebljivost mora i plaže je zagarantovana. Međutim, Albena je ujedno i najveći banjski centar Bugarske što uveliko ublažava uticaj letnje sezone na popunjenost kapaciteta. Spa centri koriste lokalne termalne i mineralizovane vode bogate kalcijumom i magnezijumom koje imaju konstantnu temperaturu od 30°C

Plaža u Albeni

Osim ovoga, Albena svojim posetiocima nudi i brojne sportske aktivnosti, uključujući igrališta za fudbal i druge sportove, staze za jahanje i sl.
Albena poseduje odlične kapacitete i za kongresni turizam pa se ovde organizuju konferencije, kongresi, savetovanja kao i brojni drugi kulturni događaji.

Ovde se nalaze brojni restorani internacionalne i Bugarska nacionalne kuhinje, barovi, diskoteke, parkovi za decu i sl. U samom mestu nalazi se pošta, banka, ambulanta, apoteka, veliki broj prodavnica – sve što je potrebno za ugodan boravak gostiju.

Ukoliko se odlučite za Albenu, napravili ste odličan izbor!

Tekst napisao: Miroslav Bronzić

One Response to "Albena"

  1. Crno more, dobro mesto za odmor – Via Balkans Posted on 06.06.2010 at 22:43

    […] samo lepše i privlačnije od ostalih… Turistički centri kao što su Mamaja u Rumuniji ili Albena u Bugarskoj turiste ostavljaju bez daha. Tu su i stari gradovi pod zaštitom UNESCO-a kao što je Nesebar. […]