Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Mostovi, simboli Bosne i Hercegovine

Interesantno je kako je most toliko simbolički prepoznatljiv detalj upravo za mesta u Bosni i Hercegovini. Mostar, grad na reci Neretvi je sigurno jedna od zanimljivih destinacija koju je vredno posetiti, nađete li se u Bosni i Hercegovini.
Nije čest slučaj da se usred centra grada može videti dolina jedne lepe reke. A u Mostaru, kojim teče smaragdna i divlja Neretva, upravo to je moguće. Još davne 1566. sagrađen je čuveni most na Neretvi, sa koga su se tradicionalno održavala, globalno poznata, takmičenja u skokovima u vodu. U ratnom vihoru koji je zahvatio prostore bivše Jugoslavije, nažalost ni stari most nije ostao pošteđen, 1993. je potpuno uništen, da bi danas na njegovom mestu stajao drugi most, kažu Mostarci, kojima duhovitosti nikada nije nedostajalo, još stariji nego prethodni.

Svega 21 kilometar udaljen od Mostara nalazi se Blagaj, sa izvorištem reke Bune, najvećim evropskim izvorištem po količini vode na izvoru, kao i prelepa Tekija.

U blizini Mostara nalazi se i mali gradić Međugorje, kojeg milioni hodočasnika posećuju već preko dvadeset godina. Zvanično nepriznato od strane katoličke crkve, Međugorje je po svedočenju mnogih sveto mesto ukazanja Majke Božije.

U južnom delu Hercegovine, kad se krene prema Dubrovniku, nailazi se na Trebinje. Grad od tridesetak hiljda stanovnika, ukrašen mirisom vizanta i mnogim spomenicima iz otomanskog vremena, sa prelepim mostom Arslanagić.

arslanagica most

Drugi most koji takođe treba pomenuti, a nalazi se u Republici Srpskoj, srpskom entitetu Bosne i Hercegovine, nalazi se severno od Trebinja, krećući se u pravcu Srbije. Radi se o čuvenom mostu, koji je glavni junak romana „Na Drini ćuprija“, za koga je 1961. autor romana Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Na drini cuprija

Most se nalazi u Višegradu, gradu do koga se dolazi ili iz pravca Dubrovnika i Trebinja, ili iz pravca Sarajeva. Višegrad je mali gradić bez većih znamenj, ali Most je svakako pravi veliki istorijski spomenik koji privlači pažnju svih posetilaca ovog kraja Bosne i Hercegovine.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak