Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Vrdnik

Na južnoj strani Fruške gore nalazi se Vrdnik, malo mesto sa oko 4.000 stanovnika. Smešteno na stranama dolinskih potoka, mesto ima talasast oblik koji mu daje posebnu draž. Zahvaljujući prirodnim lepotama Fruške gore, Vrdnik je sam po sebi veoma zahvalna destinacija za sve putnike namernike koji su poželeli uživati u prirodi i na trenutak napustiti zagušljivost gradova te svežim kiseonikom počastiti svoja pluća na najmanje 180, a na najvišim tačkama i do 260 metara nadmorske visine. Šetnja po strmim ulicama Vrdnika ili utabanim stazama kroz šumu, koja mesto okružuje, zaista je inspirativan doživljaj i iz tog razloga ne čudi što je vikendom ovaj deo Fruške gore prenapučen gostima iz obližnjih Novog Sada i Beograda.

manastir vrdnik

Istorijski, Vrdnik se pominje još davne 1315. pre svega kao tvrđava, a tek od 18. veka kao naseljeno mesto čiju su populaciju ponovo činili ratnici (krajišnici) koji su branili ovaj kraj od najezde Turaka. Naselje je građeno uz manastir Vrdnik, danas poznatiji kao Ravanica, koje je i danas veoma zanimljiv lokalitet za turiste koji obilaze fruškogorske manastire. Zanimljivo je da je naziv Ravanica ovaj manastir, čiji je osnivač bio knez Lazar, svoje ime dobio jer su ga nakon mnogobrojnih spaljivanja od strane Turaka, obnovili upravo monasi istoimenog manastira kod Ćuprije, koji su iz svog kraja pred ratnim vihorom izbegli i zaustavili se u Vrdniku gde su dovršili manastir i u sećanju na svoj napušteni i spaljeni, novoobnovljenom manastiru nadenuli isto ime.

Od 1953. godine Vrdnik je postao zanimljiv iz još jednog razloga, naime te godine su u dolini vrdničkog potoka otkriveni izvori kisele mineralne i termalne vode. Shvativši potencijal ovakvog otkrića, meštani su ovu vodu počeli koristiti u savremene metode lečenja, tako da danas Vrdnik, između ostalog, slovi i za zdravstveno-banjski i rekreacioni centar Srbije. Banja Vrdnik uz otvorene i zatvorene bazene i saune, na raspolaganje nudi i oko 260 ležajeva u svojim sobama i apartmanima kao i restoran sa preko 350 sedećih mesta. Dok se roditelji kupaju ili šetaju, da deci ne bi bilo dosadno, uz banjski hotel sagrađeni su i veliki tereni za fudbal, košarku i odbojku.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak

Vrdnik