Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Jezero Palić

Mesto i jezero Palić (mađ. Palics) nalazi se na krajnjem severu Srbije, u blizini Mađarske granice. Palić je turističko središte, letovalište i mondenska banja, sa tradicijom dugom preko 160 godina. Čuven je po mnogim vrstama turizma a najčuveniji je kao banjski, klimatski kongresni i izletnički centar.

Palić je nekada davno sa susednom Suboticom bio povezan tramvajem. Tramvaj je ovuda saobraćao 1897. do 1972. godine. Žal za ovim prevoznim sredstvom je toliko sveprisutna da ćete, po dolasku na palić, zasigurno čuti ovu nostalgičnu priču. Ulažu se veliki napori pa, nadajmo se, tramvaj će opet zazvoniti bačkom ravnicom…

Povoljna klima, smer vetrova, lekovita jezerska voda, mulj i termalni izvori razlog su što je lekarsko društvo iz Subotice 1837. predložilo da se na obali jezera izgradi Kupatilo… Od tada do danas neprestano su se razvijali i obogaćivali turistički sadržaji i kapaciteti.

Kada boravite na Paliću posebnu pažnju obratite na arhitekturu inspirisanu mađarskim folklorom. Od reprezentativnih građevina izdvajaju se: ulazna kapija, vodo toranj, ženski štrand…

Još jedna zanimljivost vezana za Palićko jezero jeste da je 1975. godine izvršena njegova revitalizacija. Celo jezero je ispražnjeno prokopavanjem kanala kroz koji se voda izlila u reku Tisu. Zatim su na dno jezera stupili bageri koji su skinuli naslage mulja i izvršili čišćenje dna. Jezero je ponovo, na sličan način, napunjeno vodom, izvršeno je poribljavanje… i tako, danas imamo novo – staro Palićko jezero.

Na paliću se nalazi i jedan od ukupno tri Zoo vrta u Srbiji. Zoo vrt je prostran i lep sa velikim brojem egzotičnih životinja te tako predstavlja turističku atrakciju koja upotpunjuje sadržaj turističkog kompleksa.