Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Banja Herkulane

Herkulane (Băile Herculane) je banja u Rumuniji u blizini granice sa Srbijom. Nalazi se na Karpatima na 170 m. nadmorske visine, u živopisnom kanjonu reke Černe koja se na tridesetak kilometara odavde, u Đerdapskoj klisuri, uliva u Dunav.
Banja Herkulane je najstarija i najpoznatija banja u Rumuniji i jedna od najstarijih banja sveta. Jedna je od prvih Evropskih banja zvanično registrovanih za lečenje i rehabilitaciju. Kako legenda kazuje, Herkules je ovde dobio nadmoćnu snagu kojom je pobedio Hidru (devetoglavu zmiju koja je ubijala stoku i ljude, i činila mnoga zla…).
Termalni izvori i lekovite vode ove banje bili su poznati Dačanima i Rimljanima koji su verovali u njihovu čudotvornost i lekovitost.

statua Herkulesa

Herkulane se prvi put pominje davne 153. godine u vreme rimskog imperatora Marka Aurelija za kojeg je poznato da se odmarao i lečio u Herkulaneu
Ipak, banja Herkulane svoj procvat u turističkom smislu dobija u 18. veku kada se modernizuje i dobija mondenski značaj. Herkulane se naglo izgrađuje u impresivnom arhitektonskom stilu austrijskog baroka. Redovni gosti banje postaju kraljevi i carevi kao što su carica Marija Terezija, car Franc Jozef (Franja Josif) i njegova supruga Elizabeta-Sisi, srpski kralj Aleksandar Obrenović, rumunski kralj Karol I Hoencolern…

Herculane spa

U potpunosti je očuvan prvi kazino u ovom delu evrope, paviljon carske vile dinastije Habsburgovaca kao i očuvana kupatila iz Rimskog doba koja se koriste i danas.
U banji postoji ukupno 19 termalnih izvora od kojih je najčuveniji Herkulov izvor slane vode čiji sastav je identičan morskoj vodi. Neki izvori imaju naglašenu koncentraciju sumpora, joda, kalcijuma i broma a temperatura izvorske vode na nekim izvorima je izuzetno visoka – čak 62°C.
Osim lekoite vode, banjski vazduh je prebogat negativnim jonima kojih je ovde preko 2000 po cm3 što odgovara nadmorskoj visini od 2000 m! Ovako visoka koncentracija negativnih jona ublažuje negativne efekte stresa.
Herkulane poseduje odličnu infrastrukturu i smeštajne kapacitete a nalazi se i na listama nekoliko domaćih putničkih agencija.

Banja herkulane

2 Responses to "Banja Herkulane"

 1. Sladjana Maksimovic Posted on 21.06.2010 at 21:17

  Prilikom posete pogledajte i:
  Herkulov izvor slane termalne vode koji su koristili Stari Rimljani,identičnom morskoj vodi.
  Terme iz rimskog perioda u parteru hotela „Roman“.
  Simbol banje-bronzana statua Herkula iz 1847.god.
  Park sa stablom mamutske sekvoje.

 2. Sladjana Maksimovic Posted on 21.06.2010 at 21:31

  Herkules je ovde dobio još veću snagu i uspeo da pobedi hidru.
  Mnoge krunisane glave Evrope boravile su od tada u Banji Herkulane: carica Marija Terezija, car Franc Jozef (Franja Josif) i njegova supruga Elizabeta-Sisi, srpski kralj Aleksandar Obrenović, rumunski kralj Karol I Hoencolern…