Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

ViaBalkans ekspedicija Herceg Novi – Beograd – Novi put

Misteriozni „novi put za Crnu Goru“ za koji mnogi i ne znaju da postoji a i oni koji su za njega čuli, nemaju ga ucrtanog na svojim starim auto kartama te im ovaj put dođe do kao neka misterija i potpuna nepoznanica…
Rešili smo da ga demistifikujemo!

Osim svima dobro poznatog puta kroz kanjon Morače, preko Podgorice, Cetinja i Budve odnosno, od Podgorice preko Skadarskog jezera i Petrovca… Poslednjih nekoliko godina često korišćen je i putni pravac preko Bosne, preko Višegrada, Srbinja (Foče) i Trebinja do Herceg Novog.. Dakle, ne govorimo ni o tom putu!

 

Pošto nas je SAT revija preduhitrila odnosno, pošto je objavila svoju TV SAT patrolu u pravcu do Herceg Novog, mi ćemo, iz poštovanja prema konkurenciji, ići u suprotnom smeru, od Herceg Novog ka Prijepolju odnosno Beogradu

Polazna tačka je grad Herceg Novi, vozimo se uz obalu zaliva u pravcu Risna do mesta Lipci u kome se nalazi odvajanje za tzv. „novi put“ ka Nikšiću.

U Lipcima skrećemo levo i penjemo se uzbrdo, sa leve strane, što se više penjemo, pruža se svelepši i fascinantniji pogled na Boku Kotorsku odnosno Risanski zaliv, tesnac Verige, Perast i Peraška ostrva Sveti Đorđe i Gospa od škrpjela…

Boka Ktorska

Do vidikovca sa kojeg se poslednji put može ugledati more naići ćete na nekoliko uzastopnih tunela…

Ograničenje brzine kretanja na ovoj deonici je 50km/h.

Kada se konačno „pozdravimo“ sa morem i prelepom Bokom, očekuju nas interesantni predeli Crnogorskog krša, zaleđa i neverovatno lep, nov i udoban put…

Naići ćete na još jednu seriju od tri uzastopna tunela a potom, nakon nešto malo duže vožnje dolazite na raskrsnicu kod koje se završava ova deonica novog puta (ne očajavajte, samo privremeno).
Skrećete desno ka Nikšiću i vozite starim putem Vilusi – Nikšić koji je takođe u veoma dobrom stanju. Na ovom putu do Nikšića nema većih naseljenih mesta a i sela su uglavnom retka i ne nalaze se na glavnom putu.

Ispred Nikšića, sa desne strane, očekuju vas prelepi vidikovci sa kojih se pružaju bajkoviti pogledi na prelepo Slansko jezero.

Ulazite u Nikšić, nailazite na kružni tok, pratite putokaz „Plužine – Šavnik„. Put kroz Nikšić je solidan i solidno obeležen. U gradu obratite pažnju na uzak stari kameni most preko kojeg morate da pređete i na kome je mimoilaženje prilično otežano.

Ukoliko ne želite da koristite pravac kroz grad, možete obilaznicom (pogledajte kartu ispod):

Inače, Nikšić je drugi po veličini grad u Crnoj Gori, broji oko oko 90 000 stanovnika, leži na tri reke i tri veštačka jezera (Slansko, Krupačko i Liverovići). Nikšić takođe predstavlja najznačajniji industrijski centar Crne Gore. Popularno je nazvan „grad piva i čelika“ po čeličani (železari) i pivari odnosno čuvenom Nikšićkom pivu, koji, osim što su nosioci privrede i ekonomije, ujedno su i simboli ovog grada.

Ukoliko želite da se zaustavite u Nikšiću, preporučujemo brdo Trebjesa sa bogatim sadržajima za rekreativce.

Takođe, u Nikšiću, tačnije 20 km udaljeno od grada, nalazi se skijalište Vučje koje u letnjim mesecima nudi bogate sadržaje za aktivan odmor na nadmorskoj visini od 1 300 metara.

Put nastavljate dalje do raskrsnice gde se desno odvajate za Šavnik.

Sledi savladavanje prilično velike visinske razlike i veliki broj serpentina i oštrih krivina na putu do Šavnika a naročito neposredno pre i posle grada.

Preporučujemo kraću pauzu u mestu Mokro neposredno pre serpentina kojima se spuštate u Šavnik. Postoji jedno simpatično mesto sa česmom (valjda da bi se opravdao naziv mesta 🙂 ) na kome se možete zaustaviti i odmoriti u hladu jednog lepog drveta.

Ukoliko ste spremni za avanturu, a na to vas upućuje i turistička signalizacija očekuje vas najneprohodniji i u Evropi poslednji osvojeni kanjon, Kanjon Nevidio odnosno kanjon reke Komarnice. Proteže se u pravcu od Žabljaka ka Šavniku a njegove litice su toliko tesne da na pojedinim mestima svetlost bukvalno nikada ni ne dopire. Više o kanjonu Nevidio pročitajte ovde>>>

Sledi Šavnik:

Šavnik je naselje sa manje od 1 000 stanovnika i većina njegovih turističkih kapaciteta nalazi se izvan grada. Čuvena su etno sela i katuni koji čuvaju tradiciju i način života ovoga kraja. Čuvena su etno sela Pošćenje, Jatak, Izlazak, Milogora…

Put nastavljamo dalje ka Žabljaku, najvišem gradu na Balkanu, poznatom turističkom centru i „ekološkoj prestonici ekološke države Crne Gore“ (zaista, u Crnoj Gori postoje inicijative da se Žabljak poglasi „ekolokšom prijestonicom“). Ovde vas očekuje jedna potpuno nova, još nezavršena deonica puta u dužini od dvadesetak kilometara. Ograničenje brzine i ovde je neverovatno niskih 40 km/h, očekuju vas dva tunela, jedan nešto kraći i drugi, dugačak 2 km i 300m.

Kad smo već kod ekologije i ekološke države, moramo da primetimo da se u čitavoj Crnoj Gori o ovome naročito vodi računa. Gotovo je nemoguće videti bilo kakav otpad duž saobraćajnica a nemoguće je da, bar na jednoj trasi puta, ne vidite bar jednu patrolu u zelenim prslucima koja sakuplja otpatke duž saobračajnica ili bar „njihovih ruku delo“ tj. zelene plastične kese sa natpisom/logotipom „Neka bude čisto“ sa već sakupljenim otpadom.

Ekološka država

Žabljak je uglavnom zimski turistički centar, nalazi se na padinama Durmitora, na 1450 m.n.v. Visina snežnog pokrivača ovde često iznosi i preko dva metra a sneg se zadržava i do 6 meseci u toku godine. No, u ovim našim letnjim mesecima, kada najčešće, na putu za more i koristimo ovaj put grad „gde su najlepše surovosti prirode“ privlači turiste željne rekreacije, svežeg vazduha i bujne prirode… Smeštajni kapaciteti na Žabljaku nisu problem, snaći ćete se…

Nikako ne smete da propustite priliku da svratite na Crno jezero koje se nalazi na 2 km od centra Žabljaka odnosno od raskrsnice na slici ispod. Crno jezero se nalazi na 1 442 m.n.v., dugačko je oko 1 1505 m a široko oko 800 m. Nauka kaže da je nastalo u cirku izdubljenom snagom lednika sa planinskih vrhova Durmitora. O njegovoj kristalno modroj boji pisali su mnogi putopisci i pesnici. Zimi ga prekriva ledena ploča, a leti se ugreje do 20 stepeni pa se u njemu može kupati.

U centru Žabljaka na raskrsnici skrenite desno ka Pljevljima.

Nakon Žabljaka, sledeća tačka na putu ka Srbiji je selo Đurđevića Tara u kome se nalazi čuveni most koji prevladava kanjon Tare na visini od 135 metara. Deonica puta od Žabljaka do Đurđevića Tare dugačka je 23 km.

Neposredno pre mosta, na ulasku u mesto, nalazi se raskrsnica gde se desno skreće za Mojkovac a levo za Pljevlja. Vi, naravno, skrećete levo, pravo na čuveni most preko kanjona ali, pošto ćete ovde svakako praviti bar foto pauzu, bolje je da skrenete sasvim levo (levo od mosta) u restoran sa čije terase se pruža fantastičan pogled na kanjon Tare i most.

Ukoliko se pak pređete pa se zaustavite po prelasku mosta, nije ni to tako strašno osim što pgled sa one strane nije toliko zadivljujući. Most je dugačak 154 metra tako da nije problem prepešačiti ga i sl. Gradnja mosta počela je 1938. a završena 1940. godine.

Ovaj most je vremenom postao jedan od simbola ove reke ali i Crne Gore uopšte.U toku Drugog svetskog rata je srušen da bi 1946. bio ponovo sagrađen. Gradnja ovakvog mosta u ona vremena bila je zadivljujući graditeljski podvig.

Put nastavljate dalje a sledeća važna tačka je grad Pljevlja. Pljevlja su odavde udaljena 38 km. Put je u dobrom stanju a priroda koja ga okružuje je fantastična. Na ulasku u Pljevlja dočekaće nas prizor koji dočarava privredu i ekonomiju ovog grada.

Okosnica privrede ovog kraja je veliki rudnik uglja koji ostavlja veliki beleg na pejzažu. Nemoguće je neprimetiti njegove kopove i jalovišta koja ćete najbolje sagledati pošto se popnete na višu kotu na izlasku iz grada.

Najznačajnije turističke znamenitosti u gradu su manastir sv. Trojice i Husein-pašina džamija. Manastir svete Trojice nalazi se na na oko 1,5 km od centra grada. U manastirskoj biblioteci čuvaju se vredne knjige na pergamentu i papiru kao i manastirska riznica koja čuva veliki pozlaćeni putir igumana Stefana, Kivot i srebrom okovan štap svetog Save.

Husein pašina džamija se nalazi u samom centru Pljevalja. Podignuta je 1562 godine i predstavlja remek delo istočnjačkog građevinarstva. Ova džamija je jednan od najlepših spomenika orijentalno-sakralne arhitekture na Balkanskom poluostrvu a njen minaret je, po nekima najviši na istom prostoru a visok je 42 metra.

Napuštate Pljevlja a sledeća važna tačka na putu ka Srbiji, odnosno u Srbiji je Prijepolje odakle nastavljate dalje standardnom rutom ka Užicu, Čačku, Beogradu i Vojvodini… Na putu između Pljevalja i Prijepolja nalazi se državna granica odnosno Crnogorski granični prelaz Ranče i Srpski Jabuka.

Pošto obavite sve granične i carinske formalnosti, preporučujemo vam kraći odmor u selu Jabuka, mestu pogibije partizanskog junaka Boška Buhe gde možete da posetite njegov spomenik. Takođe, osim Jabuke, nedaleko davde se nalazi još jedan biser seoskog i izletničkog turizma, po mnogima najlepše selo u Srbiji, Kamena Gora.

Put nastavljate dalje ka Prijepolju gde se, kao što već rekosmo, uključujete na put ka Novoj Varoši i dalje ka Beogradu.
Do nastavka ovog članka koji se očekuje u dogledno vreme želimo vam srećan put!

——————-

O prilikama na putu od Beograda do Prijepolja (i dalje ka Podgorici, i Budvi odnosno Petrovcu, možete se detaljno informisati u našem članku ViaBalkans ekspedicija Beograd – Budva/Petrovac gde smo opisali ovaj put sa mnogo detalja ali na nešto drugačiji i interesantniji način (i u suprotnom pravcu).

Takođe, u ovom tekstu možete detaljno da se informišete i o Graničnim i carinskim formalnostima, potrebnim dokumentima za prelaz granice, ekološkoj taksi, saobraćajnim propisima i kaznama za prekršaje u Crnoj Gori i sl.

ViaBalkans ekspedicija Beograd – Budva/Petrovac

Postavi na Fejs

Author Miroslav Bronzić

 

12 Responses to "ViaBalkans ekspedicija Herceg Novi – Beograd – Novi put"

 1. Rade Posted on 05.07.2011 at 23:57

  Upravo sam isao ovim putem na more. Zaista je kvalitetan i neopterecen sabracajem. Nisam naisao ni na jedan sleper ili zastoj. Vracao sam se istim putem u Srbiju i moram preporuciti svakome ovu deonicu.
  Jedino na sta treba da obratite paznju jesu povremeni dugacki usponi pa dobro proverite nivo rashladne tecnosti u vasem motoru. Takodje i prilikom dugih spustanja, nemojte sve vreme kociti kocnicama vec koristite kocenje motorom, jer ce vam u protivnom kocnice biti skoro spaljene.
  Pazite i na ogranicenja brzine u CG, jer ce vas na najneocekivanijim mestima sacekati radarska kontrola. Posebno u reonu Zabljaka, Savnika, od Niksica ka moru.
  Sve u svemu, putni pravac za svaku preporuku. Od Beograda do Herceg Novog ovim putem ima oko 550 km.

 2. admin Posted on 06.07.2011 at 13:20

  Slažem se sa Vama!
  Mi, kada smo pravili ovu „ekspediciju“ nismo sagledavali te „tehničke“ aspekte ali baš lepo što ste nas dopunili…
  Da, slažem se sa vama, put je zaista dobar i lep!
  Hvala na komentaru 🙂

  Autor

 3. Momo Posted on 16.07.2011 at 16:21

  U aavgustu planiram da se baš ovim putem spustim do Herceg Novog. S obzirom da kreće iz Subotice, preko Novog Sada i Valjeva do Požege, pa dalje već opisanim putem… Zanima me da li imate informacije o kvalitetu puta na relaciji Valjevo – Kosjerić.
  Unapred hvala.
  S poštovanjem,
  M.Z.Momo

 4. admin Posted on 17.07.2011 at 18:58

  Na žalost, ne prođosmo tuda. U svakom slučaju, Srećan put i lep odmor!

 5. nesa bg Posted on 11.09.2011 at 19:23

  I ja sam prosao tim putem.Priroda je stvarno vrhunska kao i put,ali mi se cini da ko ide do Budve ima bas da vozi,narocito zbog ovih serpentina.Licno ne bih koristio ovaj put visse kao alternativni do mora.

 6. admin Posted on 12.09.2011 at 07:39

  Slažem se! Put je više za one koji idu iz/u Herceg Novi ali i za avanturiste kojima je putovanje do odredišta sastavni deo „odmora“ tj. za one koji vole da putuju, istražuju…

 7. radmila Posted on 15.09.2011 at 10:42

  Da li ovim putem mogu da idem na Peljesac i znate li za neki bolji put?

 8. admin Posted on 23.09.2011 at 08:01

  Draga Radmila,
  Servis Via Michelin za put do Pelješca (pod uslovom da krećere iz Beograda) preporučuje drugi put preko Sarajeva i Mostara.
  pogledajte na http://www.viamichelin.com/web/Itineraires?strStartLocid=31NDIxOTMxMGNORFF1T0RBMU56ST1jTWpBdU5EZzBNRFk9&strDestLocid=31NG9zd3YxMGNOREl1T1RJME5Eaz1jTVRjdU16a3dOek09&intItineraryType=1&caravaneHidden=false&vh=CAR&strVehicle=0&itineraryCarType=0&itineraryFuelType=0&isFavoriseAutoroute=false&isAvoidPeage=false&isAvoidVignette=false&isAvoidLNR=false&isAvoidFrontiers=true&dtmDeparture=23%2F09%2F2011&distance=km&devise=1.0|EUR&indemnite=&carbCost=1.3&autoConso=6.8&villeConso=6&routeConso=5.6

  Ipak, možete da koristite i ovaj put, naročito ukoliko putovanje do i od destinacije smatrate dellom Vašeg odmora i ako Vam sam put pričinjava zadovoljstvo ili „nužno zlo“.
  Srećan put!

 9. Nemanja Posted on 24.10.2011 at 11:40

  Isao sam ovim putem delimicno iz pravca HN.
  Delimicno, zato sto na izlazu iz Niksica nisam video zutu tablu na kojoj pise da je Zabljak desno (kao na vasoj slici) pa sam produzio za Pluzine.
  Dosao sa do Zabljaka preko Pluzina, pogled je fenomenalan ali put je uzak, ima dosta odrona i velikih uzbrdica (mada ni to nije lose).

  Zamolio bih autora teksta da mi kaze gde se nalazi zuta tabla za skretanje za Savnik, a gde braon tabla za skretanje za Durmitora (nalaze se na istoj slici)?

  Nikako mi nije jasno kako to sam video tablu za Durmitor ali ne i ovu za Savnik.

  Pozdrav!

 10. admin Posted on 26.10.2011 at 12:56

  Nemanja
  Ta slika je sastavljena od dve različite fotografije snimljene na pozezu između Nikšića i Šavnika. Potražio sam originalne fotografije i jedino što mogu da vam potvrdim jeste da je fotografija sa žutom tablom snimljena pre fotografije sa braon tablom.
  Pozdrav
  Miroslav

 11. Nenad Posted on 25.06.2012 at 22:10

  Prvo bih hteo da Vam se zahvalim na predivnom textu i na zaista kvalitetnim informacijama. Imam jedno pitanje za Vas ako mozete da mi pomognete. Sa drugarom bih krenuo kolima iz Beograda u Kotor pa sam hteo da Vas pitam po Vama koji je put najbolje da koristimo?Da li ovaj sto ste pominjali sad, da li preko trebinja ili preko Podgorice? Hvala unapred za odogovor.

 12. admin Posted on 26.06.2012 at 08:05

  Nenade, za početak, hvala na lepom komentaru 🙂
  Inače, teško je dati dobar odgovor na Vaše pitanje koji od tri moguća pravca koristiti budući da ni jedan nije savršen, s jedne strane, a s druge strane se ne zna koji je lepši i živopisniji. Lično, moja preporuka kao autora ovog i ostalih članaka je da idete jednim putem a vratite se drugim (po ličnom izboru) ukoliko ste avanturista a ukoliko Vam je jedino stalo da što lakše, brže i bezbednije stignete do odredišta, onda koristite najstandardniji i najčešće korišćeni putni pravac preko Podgorice i kanjona Morače.
  Inače, putni pravac preko Bosne (Trebinja) imate opisan ovde a putni pravac preko Podgorice ovde.
  Srdačan pozdrav i srećan put!
  Miroslav