Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Tropske destinacije na našem Balkanu!

Ne morate prelaziti stotine kilometara preko kopna i mora da biste došli do destinacija od kojih zastaje dah! Balkan krije mnoge destinacije koje su tako živopisne da ćete se tamo osećati kao da ste na drugom kraju sveta. O nekima smo već pisali, ali smo želeli da ih sažmemo u jedan zanimljiv tekst, ne biste li videli atraktivne destinacije na Balkanu koje izgledaju kao tropske destinacije! Pogledajte koje su!

Često nas od tropskih destinacija ne odvajaju samo kilometri, već i finansije – put do dalekih destinacija nije tako jednostavan i dostupan, ali to ne znači da su vam ruke (i noge) vezane! Kada saznate kakve sve lepote tropskog izgleda krije naizgled dobro poznati Balkan, ubrzo ćete pakovati torbe i planirati svoj put po regionu!

#1 Zlatni rat, Hrvatska

Blistavo beli, sitni pesak i kamenčići i voda tako čista da je nemoguće proceniti dubinu vode? Bliže je nego što mislite!

Možete odložiti putovanje na Zanzibar i zaputiti se na Brač! Ovo prelepo ostrvo na teritoriji susedne Hrvatske može da parira egzotičnim tropskim destinacijama, a ne morate dati bogatstvo samo da do njega stignete. Ima i svoj aerodrom, a sa kopnom je povezano Bračkim kanalom širine od 5 do 13 kilometara, ako želite da malo krstarite Jadranskim morem.

Osim u kupanju i sunčanju na Zlatnom ratu, najlepšoj plaži Brača, na Braču možete uživati u izvrsnom domaćem vinu, siru i maslinama.

Slika Zlatni rat
By Szabolcs Emich [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

#2 Krupajsko vrelo, Srbija

Istočna Srbija krije prizor koji ste do sada možda videli samo na filmu!

Krupajsko vrelo je plavi safir homoljskog kraja: nalazi se u šumi u podnožju planine Beljanice, sa zapadne strane, i do njega se može doći asfaltiranim putem. To je lekovito izvorište koje zahvaljujući brani formira jezerce; ono se sliva atraktivnim vodopadom, a prirodne termalne vode mešaju se sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela.

U okolini se nalaze brojni hoteli i apartmani, a za ručak možete pojesti svežu pastrmku, uhvaćenu u bistrim vodama Krupajske reke, u okruženju koje podseća na Amazonske prašume.

Slika Krupajsko vrelo
By Milos Krstic (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

#3 Plitvička jezera, Hrvatska

Nacionalni park „Plitvička jezera nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine i jedan je od najstarijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Svake godine ovo mesto poseti više od milion turista, i to sa dobrim razlogom: pejzaž je neverovatan, a priroda bogata i raznovrsna. Najlepša su jezera, kristalno čista i modroplave boje.

Svako od 16 jezera iz ove grupe dobilo je ime po nekoj legendi koja se za njega vezuje; tako se smatra da se u jezeru Gavanovac krije blago čoveka koji se zvao Gavan, a Okrugljak je, pogađate, dobio ime po svom obliku.

Slika Plitvice – pixabay

#4 Ksamil plaža, Albanija

Peščana plaža s manje turista nego na drugim mestima u primorskim delovima Albanije – Ksamil je prelepo otkriće! Preko puta se nalazi grčko ostrvo Krf, mada sumnjamo da ćete želeti da napustite topli pesak i blistavu, plavu vodu ove plaže.

Mediteranska klima čini ovaj predeo odličnim mestom za posetu tokom cele godine, a nedaleko od obale, nalaze se i ostrvca do kojih se stiže malim lokalnim čamcima.

Slika Ksamil plaža
IllyricumSacrum at the English language Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

#5 Neretva, Bosna i Hercegovina

Neretva je najvažnija reka Bosne i Hercegovine: pored velikog broja brana i hidroelektrana, u njenom koritu i okolini formirao se bogat i raznovrsan ekosistem, a njene vode pamte i burne događaje iz balkanske istorije.

Danas je ova reka idealna destinacija za sve adrenalinske zavisnike – splavarenje, ronjenje i istraživanje egzotičnih predela kroz koje protiče mamac je za turiste širom sveta. U blizini se nalaze i turističke atrakcije poput Titovog bunkera, pa možete napraviti pauzu od izleta u divlju prirodu.

Slika Neretva – pixabay

Egzotika je nedaleko od vas – za put do destinacija tropskog šarma i lepote često je dovoljan samo pun rezervoar, dobra organizacija i raspoloženje!

Оставите одговор