Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Podmorje Istre, podvodni turizam

Sve popularnija grana turizma je tzv. podvodni turizam ili, drugačije rečeno, ronjenje. Veoma plodno tle (koliko god ovo čudno zvučalo) za ovu vrstu turizma, avanturizma, sporta ili razonode jeste upravo Istarsko podmorje.

Na dubinama do 40 metara, što predstavlja granicu rekreativnog ronjenja, leže pravi dragulji, olupine brodova što putničkih, što trgovačkih, teretnih, ratnih… podmornica…

Ove olupine danas su skrovišta jata raznobojnih riba, korala i druge morske flore i faune. U neke delove ovih olupina moguće je ući i posmatrati njihovu unutrašnjost.

Najčuvenija od brojnih olupina jeste putnički brod Baron Gautsch koji je potonuo 1914. godine ispred grada Rovinja. Još uvek se među Rovinjezima  prepričava ova tragedija koja je odnela mnoge ljudske živote kada je ovaj Austrougarski brod, ploveći  iz Dalmacije u Trst, udario u plutajuću minu (period prvog svetskog rata).

Olupina Barona Gautscha nalazi se na dubini od  tridesetak metara, dugačka je oko 85 a široka oko 11 metara.

Drugi značajan dragulj istarskog podvodnog carstva je olupina potonulog  parobroda Coriolanus. Coriolanus je vojni brod iz klase „Šekspir“  Britanske kraljevske mornarice koja je brojala još 12 sličnih.

Olupina leži na lokaciji preseka longitude 13° 25’’ 25’ i latitude 45° 19’’ 9’ (pogledati mapu s desne strane).

Značajni su i drugi podvodni lokaliteti tj. olupine kao što su: torpedni brod Flamingo, Giuseppe Dezza, John Glimore, Josefina i sl.

Za ronilačke avanture naročito je zanimljivo podmorje u okviru Nacionalnog parka Brioni koje obiluje iznimno bogatim podvodnim svetom. Nemojte se iznenaditi ako se ovde sretnete oči u oči sa velikim škarpinom. Korali i murski puževi svih oblika i boja su uobičajeno okruženje.

U severnom Jadranu postoji još mnogo zanimljivih podvodnih lokaliteta kao što su podvodne pećine i kanjoni… Južno od Pule postoji čak i podvodni zid u čiji procep se zabio jarbol porinutog jedrenjaka.

brodska olupina

Ukoliko vam sve ovo nije fobično, pokušajte da se oprobate u ovim avanturama. U turističkim centrima Istre postoje ovlašćeni ronilački centri sa čijim vodičima i instruktorima se možete zaputiti put podmorja.