Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

La Parenzana, vinska pruga

La Parenzna, čuvena i kao „Vinska pruga“ nekada davno vijugala je zelenom istrom sa svojih 604 zavoja zaobilazeći brežuljke i vodene tokove, probijajući se kroz devet tunela i nadilazeći zelene istarske doline preko jedanaest mostova i šest vijadukata.

Over the bridge #shareistriaitalia1

A photo posted by Carlo Vischi (@carlovischi) on

Spajala je Trst i Poreč (Parenzo) a prolazila je kroz lepa i slikovita mesta kao što su Kopar, Piran, Buje, Grožnjan, Motovun… Zamislite samo lepotu ovih predela…

vinska pruga

Parenzana je pruga uskog koloseka (pročitajte tekst o još jednoj takvoj pruzi „Šarganska osmica“) ukupne dužine od 123 km. Izgrađena u vreme kada je Istra bila u sastavu Italije. Korišćena je oko treideset godina, tačnije od 1902. do 1935. godine.

A photo posted by Carlo Vischi (@carlovischi) on


Značaj i smisao pruge bio je prevoz robe i dobara iz unutrašnjosti Istre ka Jadranskim lukama Trstu i Poreču. Takođe, služila je i za prevoz putnika (put je trajao oko 6 sati) ali je suština bila transport robe: vina, voća i povrća, žita i sl. Pruga je bila izuzetno značajna za razvoj tada siromašne unutrašnjosti Istre.

Krah i ukidanje La Parenzane dolazi sa dolaskom fašizma na vlast u Italiji i jačanjem jeftinijeg drumskog prevoza. Pruga je ubrzo ukinuta a njen definitivni krah dogodio se u toku II svetskog rata kada je demontirana iz razloga što je Italijanima ponestalo gvožđa za neku prugu u Africi. Demontirane šine natovarili su na brod u Koparskoj luci koji je otplovio put Abesinije.

Sudbina La Parenzane ipak nije bila Afrika. Brod koji je sa La Parenzanom isplovio iz Kopra potopljen je i tako Parenzana počiva negde na dnu Mediterana.

#Old #Bridge from our #Parenzana #bike #adventure #stravaphoto #Istra #Istria

A photo posted by Dejan Kamenšek (@kamensekd) on

Trasa nekadašnje pruge danas je delomično raskrčena i označena i stoji na raspolaganju biciklistima i šetačima. Na njoj se svake godine održava u svetu najatraktivnija međunarodna biciklistička trka Istra MTB Tartufi Tour – Maraton Parenzana .
Na stogodišnjicu otvaranja pruge, 2002. godine, pokrenuta je inicijativa za njenu potpunu obnovu što joj je, po svemu sudeći, i sudbina. Služiće u turističke svrhe a čuvena Šarganska osmica dobiće oštru konkurenciju.

#parenzana

A photo posted by @tinahrvatska on