Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Kule i TV tornjevi na Balkanu

TV tornjevi su fascinantne, po malo ekstremne građevine koje izazivaju pažnju, oduševljenje i neizbežni skok adrenalina.
Osim što služe kao TV repetitori, po pravilu su turistički objekti sa terasama, vidikovcima i restoranima pri samom vrhu.

Na Balkanskom poluostrvu ima desetine takvih:
Najviši TV toranj nalazi se u Istanbulu – Endem TV Tower visok 236 metara. Na visini od 154 metra nalazi se panoramski rotirajući restoran koji se okreće za punih 360 stepeni a na visini od 160 metara nalazi se terasa sa predivnim pogledom na ovaj megapolis.

toranj endem

Istanbul se ponosi još jednim tornjem (Camlica TV Tower) koji je visok 166 metara.

Najčuveniji i sledeći po veličini posle Endem tornja je Avalski toranj (Avala tower) u Beogradu visok 204,5 m. Avalski toranj je po mnogo čemu jedinstven i čuven u celom svetu: Jedinstvene je konstrukcije i jedan od retkih tornjeva od armiranog betona koji ne stoje direktno na tlu već se oslanja na tri noge u formi stativa koji simbolizuje „tronožac“ – srpsku pastirsku stolicu. Jedini je toranj na svetu koji za presek ima jednakostranični trougao.

Avalski toranj

Avalski toranj predstavlja remek delo svetske arhitekture i jedan je od najlepših TV tornjeva na svetu. Izgrađen je 1964. godine. Čuven je i po tome što je srušen prilikom bombardovanja Srbije i Crne Gore 1999 godine. Njegova reizgradnja počela je 2006. godine a svečano otvranje se dogodilo 2010. godine. Novi toranj je identičan starom osim što je simbolički viši za jedan metar od svog prethodnika.
Avalski toranj je sve do paklenog 11.septembra 2001. godine kada su srušene kule blizankinje Svetskog trgovinskog centra bio najviša srušena građevina na svetu!

Po broju tornjeva na Balkanu ubedljivo prednjači Bugarska. Najviši Bugarski toranj je Ruse (The Rousse TV Tower) koji je visok 204 metra, tek pola metra niži nego Avalski toranj. Na 107 metara visine nalazi se panoramska terasa sa koje puca predivan pogled na grad Ruse, Dunav i susednu Rumuniju sve do Karpata.

kula Snežanka

Sledeći najveći TV toranj u Bugarskoj je čuvena kula „Snežanka“ (Snezhanka Tower) u blizini ski centra Pamporovo. Snežanka je visoka 156 metara i ima predivan vidikovac. I Snežanka je takođe izgrađena od armiranog betona.

The TV tower in Pamporovo. #pamporovo #Bulgaria #tvtower #travels #holiday #instatravel

A photo posted by Emz (@emmapinkyb) on

Sledeći po veličini TV toranj u Bugarskoj je Dobrič (Dobrich TV tower) koji je visok 146 metara. Zatim sledi 108 metara visok toranj „Kopitoto“ (kopito) na planini Vitoši u blizini Sofije. I Kopitoto je izgrađen od armiranog betona.

TV toranj „Borisova Gradina“ koji se nalazi u predivnom i najstarijem gradskom parku u Sofiji visok je 108 metara. Predstavlja znamenitu turističku atrakciju Sofije.

Zagrebački TV toranj visok je 169 metara. Sagrađen je 1973. godine na planini Sljeme iznad Zagreba. Nikada nije otvoren za javnost i ako na visini od 75 metara postoji prostor predviđen za restoran.

Rumunija se ponosi svojim Galati tornjem (Galaţi) visokim 150 metara. Galati takođe ima panoramski restoran jedinstven u celoj Rumuniji. Izgrađen je 1978. godine.

Avaz Twist Tower u Sarajevu je visok 172 metra i do reizgradnje avalskog tornja bio je najviša građevina na prostoru bivše Jugoslavije. Međutim, Avaz Twist Tower nije klasični TV toranj već soliter tako da ispada iz konkurencije.

2 Responses to "Kule i TV tornjevi na Balkanu"

  1. Raspevano Pamporovo – Via Balkans Posted on 22.05.2010 at 00:14

    […] Pročitajte tekst o TV tornjevima i kuli „Snežanka“ na Pamporovu […]

  2. PetarMiros Posted on 27.05.2011 at 22:16

    AVALSKI TORANJ!!!! 🙂 🙂 :biggrin: :w00t: