Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Tirana

Tirana je evropska prestonica o kojoj verovatno najmanje znamo. Uglavnom predstavlja sinonim za čudnovatost i zatvorenost što donekle i jeste ali, sa druge strane, i tamo žive ljudi… Tirana svakim danom postaje normalnija, uređenija i otvorenija prema svetu. Vreme diktatora Envera Hodže je davno iza današnjice a Tirana je grad koji se najbrže razvija u odnosu na druge evropske prestonice.

U turističkom smislu, Tirana još uvek nije primamljiva kao gradski turistički centar gde biste poželeli da provedete svoj „city break“ ali jednog dana u ne tako dalekoj budućniosti…

Tirana

Međutim, ako se ipak nađete u Tirani, (poslovni ili kongresni turizam, avanturizam…) lepo ćete se provesti. Ljudi su prijatni i predusretljivi. Grad je interesantan iako nema mnogo turističkih znamenitosti i atrakcija. Novi, poslovni deo grada je moderan, sa čelično-staklenim zgradama sa preko 20 spratova… Administrativni deo grada uglavnom sačinjavaju „socrealistički dinosaurusi“ po ugledu na sovjetske betonjerke… Stambeni delovi grada su u jako lošem stanju, kako zbog neurbanosti, tako i zbog zapuštenosti…

Ipak, sve se menja i na neverovatno lak način prelazi iz ružnog u lepo i iz sivog u šareno. Naime, gradske vlasti Tirane rešene su da sve stare ružne i neupotrebljive zgrade zamene novim a sve ruinirane i posivele fasade zamene šarenim,  gotovo drečavim bojama. tzv. „vedre boje“ postale su zaštitni znak Tirane i, iako prejake, deluju veoma simpatično.

Tirana

Od turističkih atrakcija najpoznatija je Ethembegova džamija (Et’hem Bey Mosque), čiju gradnju je 1789. započeo beg Mola, a završio je 1821. godine njegov sin Hadži Ethem beg, parunuk Sulejmana Paše, osnivača Tirane.

Na Skenderbegovom trgu, pored Ethembegove džamije, nalazi se konjanička statua Skender bega, nacionalnog heroja i „oca nacije“. Trgom dominira fontana i visoka kula sa satom (Kulla e Sahatit) u venecijanskom stilu.

Tu je i Muzej nacionalne istorije sagrađen 1981. godine u socrealističnom stilu sa spektakularnim mozaikom na pročelju koji predstavlja Albance kroz istoriju.

Tirana

Od ostalih znamenitosti u Tirani zanimljivo je posetiti rimokatoličku katedralu svetog Pavla koja je ujedno i najveći sakralni objekat u Albaniji, pravoslavnu crkvu, zgradu univerziteta…

Tiranu je 1614. godine osnovao otomanski general Sulejman paša koji je ovde izgradio džamiju i još nekoliko objekata. Glavni grad zemlje postala je 1920. godine.

Ime joj, navodno, dolazi od pređašnjeg imena „Teheran“ koje joj je paša dao u znak sećanja na veličanstvenu pobedu u Persiji.

Foto: Jordana Fićović
Tekst: Miroslav Bronzić