Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Đirokastra

(albanski: Gjirokastër, grčki: Αργυρόκαστρο/Argyrókastro ili Γυρόκαστρο/Gyrókastro, italijanski: Argirocastro,)

Gjirokastra je simpatični slikoviti gradić u južnoj Albaniji. Ujedno, Gjirokastra je jedan od vodećih turističkih centara Albanije. Zaštićena je pretvorena u grad-muzej a od 2005. godine nalazi se i na UNESCO -voj listi svetske kulturne baštine.

Interesantna je činjenica da je Gjirokastra uspela da „preživi“ nesrećni period vladavine Envera Hodže samo zato što je surovi diktator rođen baš ovde, u Gjirokastri. Hodžina zamisao bila je da se sve „staro i ružno“ sruši i zameni „novim i lepim“. Gjirokastra je, srećom, uveliko bila pošteđena ove sulude ideje. Na žalost, mnogi drugi albanski gradovi su tako ostali bez svog identiteta kao npr. Skadar koji više nema svoju čuvenu Baš čaršiju ili slučaj Tirane u kojoj se te „nove i lepe“ građevine opet ruše jer se više isplati i njih zameniti „novim i lepim“ ali, na svu sreću, stvarno lepim građevinama. Saznajte više ovde

Đirokastra

Vratimo se „Staroj dami“ Gjirokastri.
Gjirokastra je potpuno autentičan gradić – bazar sa karakterističnim kućama u starom turskom i balkanskom arhitektonskom stilu. Sa uskim kaldrmisanim ulicama nad kojima su se nadvili tremovi kuća koje su na spratovima šire nego u osnovi. Ovo su uglavnom kuće bogatih Gjirokastarskih trgovaca gde su se u prizemlju nalazili njihovi dućani i magaze a danas su tu prostori namenjeni turistima, galerijama, suvenirnicama…

Gjirokastru još nazivaju „Kameni grad“ po krovovima kuća prekrivenih kamenim pločama ali i po planinskom zaleđu sa, opet kamenom, tvrđavom na vrhu.
Planina iznad grada naziva se Mali i Gjerë („Široka planina”).

Gjirokastra

Tvrđava dominira gradom i nadgleda strateški važan put duž rečne doline. U njoj se danas nalazi vojni muzej sa stalnom postavkom zapljenjenog oružja i predmeta iz doba komunističkog otpora protiv nemačke okupacije. Najatraktivniji eksponat muzeja je „trofej“ – izviđački avion američke vojske koga su albanci prinudno prizemljili u blizini Gjirokastre 1957. godine tvrdeći da je u pitnju špijunski avion američke obaveštajne službe. Istina je, međutim, da je nesrećni pilot zalutao i „zaleteo“ se preko Albanije…
Ispod tvrđave nalazi se ogromni klaustrofobični bunker iz doba dok je na vlasti bio diktator Enver Hoža.

Tragovi naseljenosti u Gjirokastri datiraju još od prvog veka pre Hrista a svoj najveći procvat doživljava za vreme Vizantije kada se razvila u tržišni centar čuven kao Argyropolis („Srebrni grad”) ili Argyrokastron („Srebrni zamak”).

Danas u Gjirokastri ima preko 20 muzeja, u njoj se održava i Festival albanske narodne muzike. Grad živi životom turističkog mesta.
Ipak, u Gjirokastri ima dosta oronulih i zapuštenih građevina koje su bile problem i prlilikom prve nominacije za upis na listu Svetske kulturne baštine 1988. godine. Ni do danas nije mnogo učinjeno na njihovom saniranju i restauraciji ali se gjirokastra ipak 2005. godine našla na UNESCO listi. Dakle, čini se nešto ali ne dovoljno brzo.

Kada se prvi sledeći put nađete u Albaniji, a dočekaćete i taj dan u ne toliko dalekoj budućnosti, nikako nemojte zaobići staru kamenu damu Gjirokastru.