Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Drač

Drač je grad i luka na obali Jadranskog mora, 33 km zapadno od Tirane, jedan je od najstarijih gradova u Albaniji. Njegov strateški značaj uveliko je određivao sudbinu cele Albanije. Nalazi se na samom ulazu u Jadransko more, a to mu je davalo veliki značaj u istoriji. Bio je veoma značajan još u antičko vreme stare Grčke i Rima. U njemu se još uvek nalazi velika arena iz 2. veka, kada je bio centar rimske provincije imena Epirus Nova. U srednjem veku Drač je pripadao Vizantiji, da bi ga potom zaposeli Mlečani, a Turci ga, kao posljednji grad u Albaniji, zauzeli 1501. godine. Vekovima je bio najveća luka u evropskom delu Turskog carstva, a kada je Albanija postala nezavisna država 1912. godine, Drač je bio njen glavni grad, što je i ostao sve do 1920. godine.

Danas je Drač lep grad sa 114.000 stanovnika, koji u svetu slovi za jak turistički centar na Balkanu i najveća je luka u Albaniji. Ispod starog grada razvio se novi deo sa modernim stambenim naseljima, bulevarima i šetalištima. Nekoliko feribota saobraća svaki dan sa Italijom. Na južnom delu, uz plažu, izgrađeno je mnogo hotela po najmodernijim svetskim standardima.

Drač je poznat i po mnogobrojnim restoranima koji nude najukusnije morske specijalitete. Sve to uz gostoprimstvo lokalnog stanovništva čini ga veoma privlačnim za turiste iz čitavog sveta, naročito onih željnih nekih novih, još nedovoljno proučenih, destinacija za odmor. U blizini grada se nalazi moderni aerodrom, a sam Drač je povezan auto putem sa Tiranom. Za relativno mali novčani iznos danas se odabirom albanskog primorja za provod vašeg godišnjeg odmora čini i više nego logičan potez. Potrebno je samo dobre volje i bez predrasuda krenuti u otkrivanje lepota ovog dela južnog Balkana, a pozitivne ocene turista širom sveta svedoče o tome da nećete pogrešiti.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak

2 Responses to "Drač"

  1. borivoje Posted on 04.11.2010 at 23:37

    sve je to lepo, ali kako stici u albaniju, preko koje agencije? :angel:

  2. lJILJAN Posted on 28.05.2012 at 02:17

    Neka mi se javi ko hohe sa nama polovinom jula u DRAC.Lepse je kada smo u grupi.Jeftino je,10 evra.apartman pored same obale mora,nije skupo,svi su ljubazni.Autobus staje na benziskoj pumpi -autopup-Paracin.Stize se u Strugu,a odatle idu stalno autobisi za Drac.
    062 1 533 294 🙂 🙂