Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Albansko putešestvije – savršena avantura

Širom sveta postoje ponude turističkih agencija koje nude neobična putovanja na nepoznate i nedovoljno istražene destinacije. Kada je Balkansko poluostrvo u pitanju, za prosečnog turistu svakako je Albanija „najmističnija“ od svih zemalja u regionu i jednostavno zemlja o čijim se turističkim ponudama i mogućnostima najmanje zna.
Nezvanični slogan „prašnjavi dragulj mediterana“ na najbolji način oslikava stanje u Albaniji i, sa druge strane, obećava sve uslove za savršenu avanturu.

Albanija je prelapa zemlja sa iznimno gostoljubivim domaćinima, čak i ako ste turista iz Srbije jer, istini za volju, nesmemo zanemariti blisku prošlost, međudržavne i međunacionalne odnose… Ipak, srpskih turista u Albani je iz sezone u sezonu sve više i, iako u aranžmanima domaćih turističkih agencija albanije još uvek nema, individualna putovanja i ekskurzije sa bliskih Jonskih i Jadranskih destinacija su vrlo popularne među srpskim turistima.
Najzad, da li vam je pre desetak godina padalo na pamet da letujete u Hrvatskoj koja je ove sezone apsolutni hit!?!

Albanija je kao stvorena za avanuru i one koji vole ovakav oblik (avan)turizma. Ukoliko se tamo uputite automobilom budite spremni da će vaš „ljubimac“ podneti najveću žrtvu i teret ovog putovanja. Drumska mreža u Albaniji je u katastrofalnom stanju kada su u pitanju sporedni putevi koji tangiraju svakog avanturistu. Ukoliko niste spremni na ovakvu žrtvu pokušajte da iskombinujete put morem ali ovo može biti preskup i teško izvodljiv aranžman.
Albanija ima predivnu obalu i plaže počev od onih dugačkih i preko 5 km do onih malih, intimnih, pustih i skrovitih… samo ih treba potražiti a to za jednog avanturistu nije nikakav problem. Unutrašnjost Albanije je egzotika već na samu pomisao o njoj.
Albanija je generalno planinska zemlja divlje priride i lepote. Većina mesta skrivena je i utvrđena visoko u brdima a putevi kojima su povezana probijaju se kroz brda, doline, useke i kanjone sa velikim brojem uspona i serpentina.

U ovom prilogu skrenućemo vam pažnju na tri plaže a dalje istražujte sami:
Prva je plaža Jale (Yale) podno seoceta Vuno osam kilometara južno od mesta Dermi (Dhërmi).
Ovde možete uživati u čarima bisrtrog mirnog mora i predivnog zaliva, tradicionalnim specijalitetima albanske nacionalne kuhinje a gore, u Vunu, možete obići nekoliko znamenitosti kao što su crkva svetog Spiridona (Shën Spiridhoni) iz 1778. godine i crkvu „Mesodhia“ sa freskama iz 1783. Takođe, možete uživati u predivnom pogledu na more koje odozgo, iz sela, izgleda potpuno nestvarno i neverovatno.
Mesta kao što je Vuno, u Albaniji imate koliko vam srce poželi. Obiđite neka od njih i upoznajte „skrivenu“ autentičnu Albaniju. Pođite i malo izvan naselja tzv. magarećim stazama hodajući putevima kojima je nekada prolazila upregnuta marva i na taj način olakšavala kretanje i rad lokalnom stanovništvu. Naići ćete na izrazito lepa mesta, visoravni, platoe i proplanke… pastirska naselja – katune i kolibe…

Nego, da se vratimo plažama.
Druga plaža koju vam preporučujemo je plaža Kasmil na samom jugu u blizini najvećeg albanskog letovališta Sarande. Nalazi se u okviru Nacionalnog parka Butrint.
U okolini velike plaže Kasmil možete pronaći mnogobrojne male peščane plaže na kojima ćete se osećati potpuno „robinzonski“. Kasmil se nalazi u prelepom slikovitom zalivu a pogled sa plaže puca na četiri manja ostrva koja se nalaze na ulazu u zaliv. U zaleđu se nalazi istoimeno jezero Butrint koje je spojeno sa morem. Takođe, u neposrednoj blizini se nalazi i grčko ostrvo Krf pa ako vam zafali malo Evropske Unije i autentičnog venecijanskog stila i ugođaja, „skoknite“ prekoputa.

Treća plaža na koju vam naročito skrećemo pažnju je plaža Drimades nekoliko kilometara udaljena od mesta Dhërmi smeštenog visoko u planinama.
U jednom zvaničnom vodiču piše: „Zatvorite oči i zamislite da ste usred zelenila drveća masline, limuna i pomorandže i njihovog hlada, dok se magično plavo more prostire pred vašim očima; miris ispunjava vaša pluća. Sada otvorite oči, nalazite se na plaži Drimades“ Suvišno je opisivati lepotu ove plaže kada je to, ovako nepogrešivo, učinio neko drugi.
Plaža Drimades duga je oko 5 km. Prekrivena je gustim peskom a more je izrazito čisto i providno. Iz godine u godinu, najzad kao i sama Albanija, Drimades postaje sve popularniji i posećeniji a divlji ambijent i tradicionalne ribarske kolibe polako zamenjuju luksuzni hoteli i kafići… Stoga, iskoristite priliku i u narednih nekoliko godina poosetite plažu Drimades dok je još, bar mestimično, potpuno divlja, pusta i autentična.

Ukoliko ste rešeni da Albaniju upoznate iz morske perspektive. Krstarenje jedrilicom je izvrsna prilika da posetite neka od najlepših mesta na ovom delu Mediterana, još uvijek nepodložna uticaju masovnog turizma. Domaćini će vam bti lokalni ribari koji će vas svugde dočekati raširenih ruku. Pronaći ćete i „skrivene“ lagune u koje već vekovima niko ne uplovljava. Osim brojnih bezimenih plaža, potražite i nekie značajne prirodnie i kultune lokalitete poput parka prirode Karavastase, nacionalnog parka Divjaka, nastanjenog čapljama i kudravim pelikanima…

Među mestima od kulturnog značaja potražite slikoviti i autentični gradić Gjirokastra, stari rimski grad Apolonia ili čuveni grad-muzej Berat, kojeg još nazivaju i „grad sa stotinu prozora“. Berat je zapravo stara tvrđava koja je još uvek naseljena što u Evropi predstavlja pravu retkost ili čak jedinstven primer. Još za vreme Envera Hodže je zaštićen i proglašen muzejom.

Ukoliko vam, pak, avanture još uvek nije dosta, uputite se u čari podvodnog sveta i ronilačkih avantura. Posetite neka od mnogih podvodnih arheoloških nalazišta ili naprosto uživajte u podvodnim prizorima. Morsko dno je prebogato koralima i ostalom morskom florom i faunom.

Pogledajte ostale tekstove o Albaniji

3 Responses to "Albansko putešestvije – savršena avantura"

  1. […] Albanija uvrštena i u ponude srpskih turističkih agencija, dok su Makedonci najčešći gosti plaža južne Albanije, a naročito […]

  2. borivoje Posted on 04.11.2010 at 23:40

    KAKO U ALBANIJU,KOJA AGENCIJA TO ORGANIZUJE,MOZE I MAKEDONSKA< SVEJEDNO> :angel: :heart: :kissing:

  3. admin Posted on 05.11.2010 at 22:40

    Borivoje, teško će to ići… Albanija je uglavnom dostupna u izletničkom smislu sa crnogorskog primorja (radi to dosta agencija) i sl.